Gemeente Overijse

Week van de Opvoeding: laat zien hoe het er écht aan toe gaat

22-05
Week van de Opvoeding: laat zien hoe het er écht aan toe gaat

Als je tegenwoordig je Facebook of Instagram opent, dan regent het 'happy family' foto's. De Opvoedingslijn wil tijdens de Week van de Opvoeding mensen bewust maken van het feit dat we met z'n allen een perceptie creëren die volledig tegengesteld is aan de realiteit. De VZW roept dan ook iedereen op om deze week massaal 'imperfecte' foto's te delen.

 

Sinds sociale media ons leven zijn binnengedrongen, delen we allen lustig foto's van de leukste momenten in ons leven, en van onze o-zo-perfecte kinderen. Is het rapportentijd, dan kunnen velen het niet laten om zoon- of dochterlief de lucht in te prijzen op Facebook. Zit er een turnkampioentje in de familie, dan delen we graag een filmpje waarop onze mini-me een driedubbele salto weet neer te zetten tijdens het laatste turnfeest. Ook de roze wolk is op sociale media geen illusie te noemen: een baby krijgen is enkel prachtig en fantastisch, en niemand lijkt last te hebben van slapeloze nachten, huilbaby's of kinderen met reflux. Ja, we hebben allen het perfecte leven.

 

Neen, dat hebben we niet. Maar we staren ons wel allemaal blind op de foto's van een ander en vragen ons (lichtjes jaloers en paniekerig) af waarom het bij ons niet zo is. Het wordt tijd dat we de realiteit onder ogen zien. In het kader van de Week van de Opvoeding roept De Opvoedingslijn dan ook iedereen op om deze week enkel 'eerlijke' foto's te delen, met de hashtag #notperfect. Ilse De Block van De Opvoedingslijn: 'Het is belangrijk dat mensen weten dat het ok is om niet perfect te zijn, en dat kinderen opvoeden niet altijd makkelijk is. Mensen hoeven zich niet te schamen voor het feit dat het al eens minder goed gaat, of dat je het soms gewoon even allemaal niet meer weet. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En ouders staan er niet alleen voor: een neutraal klankbord als De Opvoedingslijn kan volledig onafhankelijk advies geven. Gewoon al eens van gedachten wisselen kan al heel veel oplossen.'

 

Mediapersoonlijkheid Erika Van Tielen is mama van twee zonen en schreef twee jaar geleden het boek 'Happy Mama. Inspiratie voor jonge moeders: over roze en andere wolken.' Ook op haar blog Erikavantielen.be is het moederschap een belangrijk thema. 'Ik twijfel geregeld of ik de opvoeding van mijn kinderen wel goed aanpak. Ik heb twee luide, bijzonder levenslustige kleuters, die overal opgemerkt worden, en niet zelden in weinig positieve zin. Ik durf geregeld hulp vragen: dat is geen schande. Op mijn blog deel ik ook de moeilijke kanten van het ouderschap, dat is voor mij niet meer dan normaal. Eerlijk duurt het langst, en levert ook meer op dan de schijn op te houden.'

 

De foto die Erika vandaag postte met de hashtag #notperfect kan je terugvinden op haar Instagram https://www.instagram.com/erikavantielen/ . Steek alle ouders een hart onder de riem en deel ook jouw 'imperfecte' foto met de hashtag #notperfect.